Το cane corso είναι ο άμεσος απόγονος του αρχαίου Ρωμαικού μολοσσού το επονομαζόμενο ως Canis Pugnax το οποίο χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Ρωμαίους στον πόλεμο και σε μάχες.

Το βρίσκουμε διασκορπισμένο σε όλη την Ιταλία όμως ιδιαιτερα διαδεδομένο ήταν στην περιοχή Απούλια καθώς και στις γειτονικές περιοχές της Νοτίου Ιταλίας. Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό «cohors” , το οποίο σημαίνει προστάτης, φύλακας της αυλής.

Είναι ένας μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σκύλος. Ρωμαλέος και ισχυρός παράλληλα όμως με άκρατη κομψότητα, τον διακρίνουν ισχυροί μύες και ιδιαίτερη σωματική ρώμη. Ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος φύλακας περιουσίας και βασικά της οικογένειας, εξαιρετικά ευκίνητος και υπευθυνος στο κομμάτι αυτο. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιηθηκε στα βοοειδή και εν γένει στην κτηνοτροφία με χρέη πάντα προστάτη και ως κυνηγός μεγάλου θηράματος.

Η προσήλωση του παρέμενε και παραμένει στον άνθρωπο. Ως ανθρωποκεντρικό ζώο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προστασία των αδύναμων μελών της οικογένειας τα παιδιά, τους ηλικιωμένους ή ακόμα και ανθρώπους με προβλήματα υγείας κινητικά και μη. Αναπτύσσει ισχυρότατους δεσμούς και αυτό τον καθιστά τον τελειότερο σωματοφύλακα αποκλειστικά και μόνο από ένστικτο.....